Oleskelulupapäätöstä odottavat turvapaikanhakijat eivät kuulu vakinaiseen väestöön. Kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen, häntä ei vielä tässä vaiheessa rekisteröidä minkään kunnan asukkaaksi. Hakija saa kuitenkin henkilötunnuksen, minkä jälkeen hänen on mahdollista käyttää joitakin kunnan palveluita. Jos turvapaikanhakija saa myönteisen päätöksen, hän ottaa tämän jälkeen yhteyttä maistraattiin, joka tekee päätöksen kotikunnasta ja kirjaa hänet väestörekisteriin kunnan asukkaaksi. Muuttopäiväksi tulee se päivä, jolloin henkilö ottaa yhteyttä maistraattiin. Lähtömuuttomaaksi merkitään edellinen asuinvaltio.

Vuonna 2016 Suomesta haki turvapaikkaa 5 657 henkilöä eli selvästi vähemmän kuin vuonna 2015, jolloin hakijoita oli 32 476. Vuoden 2016 hakijoista reilu viidennes oli Irakin kansalaisia. Seuraavaksi yleisimmät kansalaisuudet olivat Afganistan, Syyria ja Somalia. Vuonna 2015 yleisimmät kansalaisuudet olivat samoja, mutta irakilaisten osuus oli suurempi. Valtaosa vuonna 2015 saapuneista turvapaikanhakijoista ei ehtinyt saada turvapaikkapäätöstä samana vuonna, vaan oleskeluluvan saaneet näkyvät pääosin vuoden 2016 tilastoissa.  

Vuonna 2016 Helsinki vastaanotti yhteensä 1 193 kiintiöpakolaista tai oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa. Heistä suurin osa siirtyi Helsinkiin itsenäisesti tai vastaanottokeskuksen avustamana. Perheenyhdistämisiä oli 14 prosenttia. Kaikista Helsingin vastaanottamista henkilöistä 9 oli kiintiöpakolaisia. Lisäksi 104 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa sai Helsingistä kuntapaikan. Heistä 1 oli ihmiskaupan uhri. Kiintiöpakolaisten määrä oli selvästi pienempi ja oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden määrä suurempi kuin vuonna 2015.

Koko Suomessa yhteensä 3 309 kiintiöpakolaista ja oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa sai ELY-keskuksen osoittaman kuntapaikan vuonna 2016. Helsingin osuus heistä oli vain 3 prosenttia. Monet oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat muuttavat kuitenkin myöhemmin ensimmäisestä sijoituskunnastaan muihin kuntiin, pääasiasiassa isompiin kaupunkeihin. Kaikista omaehtoisista kuntaan muuttaneista ja itsenäisesti muuttaneista luvan saaneista turvapaikanhakijoista yli neljännes muutti Helsinkiin. Vuonna 2016 Suomesta pakolaisen statuksen tai oleskeluluvan kansainvälisen suojelun perusteella muuten saaneiden yleisimmät kansalaisuudet olivat Irak, Syyria ja Afganistan.

Vuoden 2018 alussa Helsingissä sijaitsevissa vastaanottokeskuksissa majoittui yhteensä 1 239 turvapaikanhakijaa. Heistä lähes 1 000 henkeä oli yksityismajoituksessa ja asioi Metsälän yksityismajoituspalvelupisteessä. Helsingin kaupungin ylläpitämissä Punavuoren ja Kaarlenkadun toimipisteissä asui kummassakin yli 100 turvapaikanhakijaa, kun paikkoja majoittujille on yhteensä 400. Vastaanottokeskuksissa majoittuvien turvapaikanhakijoiden määrät vaihtelevat lähes päivittäin.